Rosyjskie tradycje Bożo Narodzeniowe




Świąteczne wróżenie

Jedną z najciekawszych tradycji świąt Bożego Narodzenia w Rosji jest wróżenie, które rozpoczęło się w czasach przedchrześcijańskich (i nie jest akceptowana przez rosyjski Kościół Prawosławny). Tradycyjnie wróżby były wykonywane przez młode, niezamężne kobiety, które gromadziły się w domu lub w баня – rosyjskiej saunie. Kobiety nosiły tylko koszule nocne i luźne włosy. Zamężne kobiety i mężczyźni nie mogli brać udziału w wróżbiarskich rytuałach. Zamiast tego starsze kobiety wykonały заговоры – rytuały oparte na słowie mające na celu przyniesienie dobrobytu ich rodzinom.





Boże Narodzenie w Rosji. Świętowanie w słowiańskim stylu

Boże Narodzenie w Rosji jest obchodzone dwa tygodnie później niż w Polsce. Według kalendarza juliańskiego, który obowiązuje w cerkwi prawosławnej, pierwszy dzień świąt wypada 7 stycznia. Okres Bożego Narodzenia od pierwszego dnia świąt do Ofiarowania Pańskiego nazywa się w Rosji świątki. Rosyjskie tradycje świąteczne są bardzo podobne do polskich zwyczajów bożonarodzeniowych. W Wigilię Bożego Narodzenia, tzw. Soczelnik, prawosławni Rosjanie zasiadają do stołu wigilijnego, na którym jest 12 potraw, których liczba odpowiada Dwunastu Apostołom. Podstawowymi składnikami wigilijnych potraw są zboża, grzyby, suszone owoce oraz groch. Głównym daniem jest tzw. soczywo, czyli kutia. Inaczej niż Polsce, kutię przygotowuje się nie tylko z pszenicy, ale także z innych rodzajów zboża oraz grochu czy nawet z soczewicy. Pozostałe potrawy przypominają te z polski ego wigilijnego stołu: są pierogi z różnym nadzieniem i kompot z suszu, nie ma jednak barszczu z uszkami. Bardzo popularne są w Rosji racuchy, bliny oraz bożonarodzeniowe kołacze (czyli pieczywo obrzędowe). 25 grudnia natomiast jada się faszerowane mięsa świni, kaczki albo gęsi.